K tomu aby žena mohla v klidu kojit své miminko, potřebuje především podporu svého okolí a klid. Vždy říkám, že stačí alespoň jedna žena – maminka, kamarádka, dula, která ženu podpoří ve chvílích, kdy to potřebuje. Kojení je proces – mění se podle věku děťátka. V šestinedělí by měla mít žena možnost se svým miminkem sžívat, k tomu se váže právě to, aby měla klid a prostor kojit. Příprava na šestinedělí je v tomto směru nedocenitelná. Domluvit si předem, kdo si vezme na starosti jaké povinnosti. Kdo bude prát, vařit, nakupovat, aby žena mohla se svým miminkem první dny po porodu ležet a odpočívat.  Když se laktace nastartuje, jak má, ženy často překvapí, že se objeví další nové otázky. Proč ženy přestávají často kojit dřív než by chtěly? Vypsala jsem zde několik nejčastějších důvodů, které s maminkami často řeším na svých konzultacích.

1.Pomalé přibývání na váze

Maminky jsou často vyrovnané a v pohodě do té doby, než přijdou s miminkem k pediatrovi/tričce, která miminko zváží a zjistí, že „nepřibírá, tak jak by mělo“. Doktor/ka doporučí ženě podat dokrm, dá jí různé vzorečky umělého mléka a s tím se s ní rozloučí. Žena přijde nešťastná domů – v lepším případě si domluví schůzku s laktační poradkyní, která jí poradí, jak laktaci podpořit, aby dokrm nemusel být podán. V horším případě miminku dokrm dá. Použije k tomu lahvičku, přes kterou to miminku teče prakticky samo a miminko pak často začne prs odmítat úplně. Jednak proto, že je zmatené ze dvou způsobů sání a také proto, že u lahvičky se nemusí vůbec snažit (mléko teče samo) a začarovaný kruh je na světě. Pediatři mají dvoje růstové tabulky – pro kojená i nekojená miminka, bohužel ale často používají pouze jedny pro nekojené. Kojené děti, ale velmi často přibývají pomaleji. Je to dáno složením mléka – mateřské mléko je lehce stravitelné, kdežto umělé mléko je plné tuků, takže miminka přibývají rychleji. Je potřeba sledovat celkový stav u kojeného dítěte – jestli roste do délky, jak mu roste hlavička, jestli je spokojené, kolik má počůraných plín a až teprve potom, řešit podání dokrmu.

2. Leknou se ustálení laktace

Mezi 2 – 4 měsícem dochází k ustálení laktace. Ženy přestávají mít „nalitá“ prsa a to je může vyděsit, jestli mají stále dost mléka. Mléko se ženě tvoří furt a stále, jen se přizpůsobí potřebám miminka. První týdny ženy často nosí vložky do podprsenky, protože mléko mají prostě všude. Nebojte, vložky nebudete nosit věčně, po ustálení laktace se bude mléko tvořit dle potřeb vašeho miminka. Velkou fámou je, že je mléko pro mimi prsou nachystané a když prs povolí, myslí si, že už mléko došlo. Pokud žena delší dobu nekojí, tak se jí jen naduří žlázy. Jinak se mléko tvoří postupně, podle toho, jak je prs stimulován. Miminka v tomto období bývají ubrečenější, protože jim to přestane téct do pusinky „samo“ a musí se začít více snažit. I v tomto období doporučuji kontakt kůže na kůži.  Platí pravidlo, že čím více je maminka s miminkem v tělesném spojení – tím více se tvoří mléka. Fyzický kontakt také povzbuzuje v miminku touhu se kojit. Při stimulaci prsu se také vyplavují důležité hormony – dopamin, oxytocin a prolaktin, které přispívají u obou k pocitu štěstí a spokojenosti.

3. Miminko často brečí

Některá miminka často brečí. Brek je jediný komunikační prostředek, který miminka mají. Nemají jinou možnost, jak nám sdělit, že je něco trápí. Maminky se často obávají, že jejich miminko brečí hladem. Co je ale jednoduššího, než zkusit miminko přiložit k prsu a pokud prs odmítá, brečí prostě z jiného důvodu. Chce přebalit, potřebuje kakat, čůrat, je mu zima či teplo, touží po tom být s vámi, je unavené, přestimulované nebo vnímají, že nejste v pohodě, cítí z vás stres nebo je ve stresu ono samo. Jediné co pomůže, je to zkoušet. Časem poznáte, co vám chce vaše miminko říct. Základ je vzít ho do náručí, díky tomu mu klesne hladina kortizolu a stres se u něj hned snižuje. Pokud miminko brečí tak, že je rudé až za ušima, je to brek co trhá uši, propínají se do luku a různě se kroutí, asi ho nejspíše něco trápí. Nejčastěji to bývají prdy nebo říhání. V tomto případě pomohou různé úlevové pozice. Na prdy doporučuji bezplenkovou komunikační metodu. Dát si miminko zády k sobě do klubíčka. Pokrčit mu nožičky k sobě a mezi vaše nohy si dejte kbelíček. Často si takto hezky uleví a vám se uleví také. Nebo masáže bříška a cvičení s nožičkama. Na říhání pomáhá si miminko dát hrudník na hrudníček a poplácávat zádička, pohupovat se a kojit na savce ve vertikální podobě. Někdy je reflux spojován i s krčními blokádami (Kiss sydndrom), v tomto případě se doporučuje návštěva osteopata či fyzioterapeuta. Brek ze zdravotní příčiny může být samozřejmě více, kontakt s lékařem je v tomto směru nezbytný. Jindy miminka brečí proto, protože potřebují něco vyventilovat. Třeba stres z porodu, nebo zážitky z celého dne. Nechte si ho v náručí a berte to jako ozdravný proces.

4. V noci se nevyspí

Kojení je náročné – první týdny, měsíce musíte být stále k dispozici miminku. Když chcete odejít na pár hodin někam pryč, musíte odsávat mléko. Maminky si ztěžují hlavně na noci, kdy se miminko budí na kojení a ony by tak rádi spaly. Znám okolo sebe spoustu maminek, které v touze vyspat se, dávaly miminku umělé mléko, které miminko utlumí – je tak syté, že miminka aby ho mohly strávit, spí často dlouhé hodiny. To funguje často ale jen první měsíce po porodu.

Je to něco za něco. V noci je kojení velmi vydatné, děti rostou a někdy toho přes noc vypijí více než přes den, kdy v pozdějším věku „nemají na kojení čas“, protože musí zkoumat svět. To, že se miminka první měsíce budí, je normální. Neumí ještě přecházet mezi jednotlivými fázemi spánku. Umělá výživa činí spánek hlubší a tvrdší, což ale není pro správný vývoj mozku fyziologické. Když se miminko často v noci budí, je určitě přínosné s ním spát v jedné posteli.

V čem je společné spaní přínosné:

  • zajišťuje jim nezbytný kontakt, který jim dodává pocit bezpečí
  • kojení jim pomáhá regulovat různé tělesné funkce – teplotu, dýchání, srdeční činnosti, snižuje prožívání stresu a bolesti (třeba zubů)
  • nezanedbatelný je i přínos sání na rozvoj mozku
  • snižuje riziko SIDS
  • je mimořádně důležité pro správný vývoj ústní dutiny

Pokud vynecháte noční kojení, celková laktace může snížit, a to se projeví potížemi při kojení přes den a začíná začarovaný kruh. Když ženy vydrží první měsíce kojit i v noci, časem zjistí, že je to vlastně pohodlné. Nabídnou miminku prs a spí dál. V opačném případě musí vstávat a vařit dokrm.

Často se mnou maminky řeší to, že je mrzí, že přestaly kojit pro ně brzy. Trápí je to, viní se za to a neumí si to odpustit. Jako poporodní dula, nabízím ženám i kvantovou terapii, díky ní se velmi rychle zbaví nepříjemných pocitů, které je tíží ve spojení s ukončením kojení. Nemusíte se za to vinit, obviňovat, udělala jste určitě v dané chvíli to nejlepší pro sebe, co jste mohla.

V případě, že si nejste s kojením v čemkoli jisté, určitě se vyplatí návštěva laktační poradkyně a to jak vidíte i v pozdějším věku miminka. Ušetří vám čas, peníze a v neposlední řadě i nervy. Stres snižuje laktaci, a proto je podpora a sdílení v tomto směru velmi důležité.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

https://www.instagram.com/petraslesarova/