Mám plnou zahradu úžasných květin a bylinek tak jsem se letos rozhodla začít je sušit – třeba na napářku. ? Ženám na poporodní návštěvu ráda nosím dárek. Velmi často to je právě pytlíček sušených bylinek nebo čertvých bylinek na napářku. Záleží, jaké je právě roční období. Připomínám jim tím, že je důležité o sebe pečovat a že je moc fajn si udělat čas jen pro sebe.

Napářka vypadá na první pohled velmi jednoduše a jednoduchá je ? ale taky velmi účinná a blahodárná. Jedná se o spojení hydroterapie, fytoterapie, aromaterapie a termoterapie.Ženy se mohou napařovat – před porodem (od 38.týdne), během porodu, v šestinedělí a kdykoliv později, během menopauzy.V každém období přináší napářka ženě různé benefity.

Já se zde zaměřím na období po porodu.

Proč tedy v šestinedělí o později napařovat?

? dopřejeme si hlubokou relaxaci – kvalitní čas sami pro sebe

? zmírnění intenzity očistek a rychlejší odchod, dočistíme si dělohu

? podporuje navrácení dělohy do malé pánve

? výpary dezinfikují a hojí porodní cesty

? změkčuje jizvy na rodidlech

? hojí hemeroidy

? po porodu nám dodá pocit prohřátí

? prevence prolapsu dělohy i močového měchýře

? detoxikuje organismus

? podporuje zdraví návrat do ženského cyklu a podporuje plodnost

? snižuje otoky dělohy

? je fajn proti zadržování vody v těle

? pomáhá spouštět oxytocin v těle

? zlepšuje spánek

? supr prevence proti poporodní depresi

Kdy s napářkou po porodu začít? Když očistky už odcházejí pomalu, žena by neměla intenzivně krvácet. Můžete se orientovat podle barvy, když už nejsou červené ale spíše do hněda.A jaké použít bylinky? Ty, které máte ráda. ☺️Levandule, měsíček lékařský, mateřídouška, růže, rozmarýn, maliník, bazalka, jitrocel, kontryhel…

Jak prakticky na napářku?

Ohřejete si vodu a vaříte v ní bylinky asi 10-15minut. Pak necháte vodu schladnout na teplotu, která je pro vás přijatelná, abyste se neopařila. Připravíte si velkou deku. Pokud máte napařovací stoličku, hrnec umístíte od ní a jen si sednete bez kalhotek na prkénko, zabalíte se do dek a vychutnáváte si teplo přicházející ze spodu. Pokud židličku nemáte, můžete si dát hrnec na zem a sednout si obkročmo nad něj. Opět si dát přes sebe deku, aby teplo neodcházelo pryč a opřít své tělo o pohovku či gauč.

K napařování doporučuji si pustit hezkou relaxační hudbu či meditaci. Napařujete tak dlouho, jak vám to je přijemné.

Mohlo by se vám také líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

https://www.instagram.com/petraslesarova/