Různé články - batole Všechny články

Reflux – velká bolest pro miminka, ale i jejich rodiče

Jsou vaše miminka hodně plačtivá, zvrací, hodně říhají a škytají? Někdy mohou mít i kašel. Je dost možné, že se jedná o reflux. Při gastroezofageálním refluxu se obsah žaludku navrací zpět do jícnu nebo do ústní dutiny. Když se miminko narodí, nemá ještě dovyvinutou záklopku mezi jícnem a žaludkem a často se stává, že po kojení si ublinkne. Reflux mohou mít kojenci různě silný a má ho až 67 % kojenců do 3. měsíců věku a postupem času toto procento klesá. Některá miminka si jen ublinknou, jiná doslova zvrací proudem, třeba i 1,5 metru daleko.

Obě mé děti trpěly refluxem. Scénář byl vždy stejný. Miminko jsem nakojila, chvíli se usmívalo a pak se začalo kroutit, propínat v luk, brečet. V tuto chvíli si maminka může říkat, zda se mimi dostatečně najedlo, co je špatně? Nakonec si říhlo a byl chviličku klid. Po pár miminkách začal brek znovu. Chovala jsem a utěšovala, bohužel možná tehdy ne úplně vždy v těch nejlepších pozicích pro odříhnutí a miminko opět brečelo a brečelo. Šla jsem ho přebalit, ovšem v pozici vleže se mu žaludeční šťávy ještě více navraceli do jícnu a brek už byl nesnesitelný. Tak jsem si říkala, asi je unavený a zkoušela jsem uspávat v kočárku. V něm bohužel brečel dokud neusnul, ovšem po 30 minutách byl vzhůru, nedospalý a kolotoč mohl začít nanovo. Miminko se vzduchem v bříšku jsem šla opět kojit (jelikož mi mé drahé babičky říkaly, že asi brečí proto, protože mám málo mateřského mléka), tak jsem se obávala, aby nebylo hladové. Únava narůstala na obou stranách… kdo nezažil, nepochopí. Zpětně vím, že trpěl na Kiss syndrom – extrémně zvedal hlavičku, různě jí vykrucoval do strany, byl stále dráždivý, rozrušený bez schopnosti se uklidnit, kvůli tomu také hůř usínal a spal. V pozdějším věku měl problémy s řečí a poruchu pozornosti a koncentrace.

Pal se mi narodilo druhé miminko – holčička. Velmi usměvavá. Šestinedělí byla skoro celé na mém břiše – tedy ve vertikální poloze. Pak se hodně nosila v šátku – v úvazu kříž, tedy opět měla hlavičku výš než nožičky. Od čtvrtého měsíce už přestala být tak spavá a začínala se rozhlížet okolo sebe, kde to vlastně je. Po odříhnutí jsem jí pokládala pod hrazdičku, či na hrací deku, aby mohla začít zkoumat hračky a mohl k ní i její starší bráška. Z usměvavého miminka se mi ale začalo postupně stávat velmi ubrečené. Vždy, kdy jsem jí zvedla, tak si říhla, prdla, nebo blinkla. Když bylo Elli 5 měsíců, vážila 8 kg a nošení bylo pro mě už náročnější, začala jsem zkoušet více vozit v kočárku, ale scénář byl stejný jako s prvním. Opět se mi tam kroutila, prohýbala se, brek se slzičkami v očích. Ve stejnou dobu, co se u ní začal objevovat reflux, se také objevil Covid. Já začala být nervozní z toho co se děje. Všude byl přítomný strach a stres. Zpětně vím, jak moc má nervozita na mou holčičku působila.

Vaše miminko na vás nic nehraje, ani to nezkouší, když brečí, má to vždy nějaký
důvod.

Tak následoval opět koloběh odříhávání. Ella si po jednom kojení z jednoho prsu byla schopná říhnout desetkrát, a to i hodinu po kojení. Když byl vzduch konečně pryč, usnula s úsměvem a s úsměvem se i probudila. To, že jí trápí říhnutí, jsem vždy poznala podle toho, že měla tvrdý hrudník (někdy jako šutr), dokud nepovolil, věděla jsem, že nemá cenu ji pokládat, protože ji bude vzduch tlačit a bude brečet. Když byl vzduch konečně pryč, tak usnula s úsměvem a s úsměvem se i budila. Vše se začalo zlepšovat po přestěhování do rodinného domečku, kdy jsem věděla, že mohu být s dětmi kdykoliv venku na zahradě, i když bude třeba měsíční lock down.

Jak roky běžely, získala jsem mnoho užitečných informací z české i zahraniční literatury ohledně refluxu, které jsem si zároveň i ověřila ve své praxi poporodní duly a laktační poradkyně. Své zkušenosti jsem se rozhodla předávat dál. Aby už maminky nemusely hledat informace na různých místech, zde vám dám pouze ochutnávku toho co pomáhá a niže se dozvíte, co všechno jsem pro vás připravila. 😍

Reflux totiž není vždy nemoc ale často jen příznak jiných obtíží nebo jiného problému.

Kéž vám vše pomůže k větší spokojenosti vás i vašeho miminka. ❤️

Obecná antirefluxní opatření:

  1. Přebalovat před krmením. (i když malá miminka se velmi často pokakají či počurají během kojení, tak pak bohužel musíte přebalit znovu.)
  2. Při kojení volte takovou polohu, aby hlavička byla výrazně výš než žaludek miminka – úplně malá miminka doporučuji položit nahým bříškem na nahé břicho maminky a ono si bradavku díky vrozeným reflexům najde samo (viz. www.prirozenekojeni.cz). Větší miminka se mohou krmit vsedě obkročmo. Když krmíte z lahvičky, tak si vezměte miminko na náruče, větší mohou sedět. Někdy si miminka říhají i během jídla, počkejte tedy, až vyjde vzduch ven a pokračujte v krmení.
  3. Děti, které často zvrací, kojte častěji, v kratších časových intervalech, nejlépe na požádání. Pokud vaše miminko spíše říhá – zkuste kojit jednou za dvě hodiny. Aby stihl odejít všechen vzduch během bdělého okna.
  4. Po kojení držte dítě dlouho svisle, aby byla jistota, že se dostatečně vyříhalo. Já jsem volila nejčastěji pozici hrudník na hrudník. Nejlepší byl na toto manžel, který má tvrdý hrudník, u něj si mé děti krásně ulevili. Neměli byste mu hlavně stlačovat bříško.
  5. Na denní spaní doporučuji šátek, či nosítko. V posteli polohujte miminko na levý bok. Je to proto, že žaludek směřuje k levé straně.
  6. Maminka kojeného miminka by se měla snažit upravit jídelníček, což je naprostý horor, protože maminka ubrečeného miminka prostě potřebuje třeba např. čokoládu, kofein či alkohol 🙂 . Dále jsou špatné sycené nápoje, smažená jídla, mléčné a mastné výrobky s vysokým obsahem tuku.
  7. Až budete zavádět příkrmy, tak se mi osvědčila strava do ruky (finger food – doporučuji knížku Vím, co mi chutná) a pro lepší vyprazdňování bezplenkovou metodu, s kterou je možní začít kdykoliv. Já ji s druhým miminkem praktikovala už pouze v případě stolice, po zavedení příkrmů. Když vypozorujete, že se miminko snaží tlačit a nejde mu to, vezmete ho do náruče s pokrčenými kolínky a dáte ho nad umyvadlo či kbelíček. Jak se bude mít možnost o vás zapřít, půjde mu to snáz. Ještě u toho můžete vydávat zvuky jako eee, či podobně, aby vědělo co děláte 🙂
  8. Pokud má dítě velmi silný reflux – lékaři doporučují podávat Nutriton jedná se o výtažek ze svatojánského chleba, který se ve formě prášku podává miminku 1PL ve vodě nebo v mateřském mléku těsně před kojením, aby se mateřské mléko v bříšku zahustilo a  nešlo ven. Nebo na stejné bázi je také rýžová kaše.
  9. Vodu doporučuji podávat přes panáka poté před přes hrníček. Lahvičky se savičkou či brčkem také často mohou zkazit kojení a miminko jimi nasaje velké množství vzduchu. Osvědčilo se mi podávání pevné stravy formou jídla do tlapky. Příkrmy byly příčinou velkého bolení bříška.

Nenechejte tedy miminko plakat. Důležité je, aby miminko neztrácelo na váze. Kromě toho, že je reflux pro miminko velice nepříjemný, může být také i nebezpečný, neboť pokud miminko leží na zádech a vrátí se mu obsah žaludku do úst, může se zakuckat či dokonce začít dusit. Držet nad vodou vás může fakt, že to nebude trvat věčně.  V drtivé většině se nedovyvinutá jícnová záklopka postupně vyvine a miminko zvracet a říhat přestane. Jen v některých extrémně vzácných případech, kdy to ani s věkem nepřejde, doporučí lékař plastiku jícnové záklopky.

Miminko s refluxem jsou náročná miminka. Držím vám moc pěsti a posílám hodně sil.

Co dál?

Nabízím několik možností:

  1. Chcete vědět, jestli vaše miminko trpí refluxem? Chcete zkonzultovat čím to může být? Můžete vyplnit tento formulář, kde si otestujete příznaky, které vaše miminko má a následně je spolu zavoláme přes Skype či Messenger. (konzultace je zpoplatněná viz. ceník https://prechodvmaminu.cz/cenik/)

Formulář je zde: https://forms.gle/m94ca24DBQdgNfnY9

2. Chcete vědět, proč se to vlastně všechno děje? Jaké má reflux příčiny? Proč vaše miminko trpí refluxem a jak mu pomoci? Můžete si stáhnout SEMINÁŘ JAK SE RYCHLE A SNADNO ZORIENTOVAT V REFLUXU U MIMINEK – kde se dozvíte, čím je reflux nejčastěji způsobený a jak s ním dále pracovat, aby bylo vaše miminko zase co nejdříve spokojené.

Seminář je zde: https://refluxumiminek.cz/jak-pomoci-od-refluxu-miminkum/

3. Chcete mít všechny informace na jednom místě? Můžete si zakoupit kurz Reflux u miminek – v kurzu je mnoho typů a rad, které vám pomohou při péči o vaše refluxové miminko. Kurz je kompletním průvodcem, jak se starat o miminko s refluxem. Vše je seskupeno přehledně – videa jsou stručná a jasná. Získate informace o všem, co nyní s miminkem řešíte.

            Kurz je zde: www.refluxumiminek.cz

Na facebooku jsem vytvořila podpůrnou skupinku pro maminky miminek s refluxem, kde si můžete sdílet vaše zkušenosti:

Miminka s refluxem

Jako poporodní dula nabízím ženám podporu, ujištěni a velmi komplexní nabídku pomoci. Můžete si semnou popovídat o tom, co v mateřství prožíváte. Ujistit se v péči omiminko a o sebe. Poradit se ohledně kojení, spánku a nošení miminek, bezplenkové komunikační metodě atd. Pokud budete chtít, můžeme zkusit využít i kvantovou terapii, pro práci s psychikou, ale i dulí vyslechnutí a podpora velmi pomáhá.

Porodem to ale nekončí, ba naopak, vše začíná. Nebojte se dopřát si poporodní dulu.

Kontaktní formulář

Mohlo by se vám také líbit...

https://www.instagram.com/petraslesarova/